(052) 500 609
e-mail:info@newmedia.bg

Ширикоформатният печат в интериора

Интериорният печат много прилича на широкоформатният, но при тази технология съществуват редица особености. На първо място трябва да се отбележи високото качество и по-добрата яснота на печата, което от своя страна дава възможност да се използва при обзавеждането на домове и търговски сгради. Именно заради приложението си в интериора ширикоформатния печат е получила името си.

Високото качество на изображението е много важно, но не и единствена особеност на интериорния печат. Боите на солвентна основа се използват при изготвянето на широкоформатни дизайни, които ще се излагат на открито, но не и в интериорния печат.

Факт е, че тези бои съдържат разтворител солвент, който не само има неприятен мирис, но е и вреден за здравето. За да бъде напълно безопасен интериорния печат се използват друг вид бои. Въпреки, че интериорния печат е по-малко известен от широкоформатния, той се използва активно както от професионални дизайнери, така и от неспециалисти, обзавеждащи своя дом или нежилищни помещения. С помощта на тази технология може да се осъществят най-смелите идеи, които буквално преобразяват целия интериор и го превръщат в съвременен и интересен. Не трябва да се смята, че интериорният печат е подходящ само за реализацията на дизайнерски идеи. Със същия успех тази технология може да се използва и за рекламни цели – например, за витрини на магазини или за изложбени щандове. Дизайни, изготвени с технологията на интериорния печат, могат да се видят и в галерии. Най-често те се използват като панорами за експозиции.

Чрез използването на широк спектър от материали сферата на приложение на интериорния печат се разширява. Например, при използването на платно за печат може да се получават много интересни ефекти. Той е много подходящ за създаването на уникални дизайнерски идеи, които могат да се използват в интериора на дома, заведенията за развлечение, търговски центрове, кафета, ресторанти и др. На платна се печатат както отделни плакати, които имитират традиционната живопис, така и фототапети за стени и тавани. Високото качество на интериорния печат в комбинация със система от осветление позволява дори да се създаде илюзия за триизмерни изображения на платно.

Също така оборудването за интериорен печат може да работи и с плътна хартия, различни видове фолия, стикери и др. Например, стикерните материали се търсят при оформянето на магазини и търговски развлекателни центрове. Те позволяват бързо нанасяне на необходимото изображение на всяка повърхност (в това число и сложни геометрични фигури), а също така може и лесно да се свали. С помощта на интериорния печат може да се постигне много добра детайлизация на изображението и затова тази технология е отлична за изготвянето на реклами, които ще бъдат разглеждани от не голямо разстояние.